Verslagen

Op 16 juni vond er weer een voorspeelavond plaats, ditmaal in de synagoge te Coevorden. Wat was het weer leuk iedereen te horen spelen. De beginners en de gevorderden. En er was natuurlijk een enthousiast publiek.

Op 20 juni jl. hebben Marieke Kasper en Esther Schoemaker met goed gevolg hun C-examen afgelegd. Esther zelfs met lof! Dit gebeuren vond plaats in de Dorpskerk te Schoonebeek waardoor beide dames een sonate met orgelbegeleiding (door Willem Datema) konden spelen. Ook speelden ze beide o.a. een Landelijke miniatuur van Den Sightenhorst Meijer wat in de kerk natuurlijk veel fijner speelde dan in een leskamer.                                                                                                Allebei de kandidaten van harte gefeliciteerd!

Fluit spelen met dementie

In de week voor kerst hebben twee 9-jarige leerlingen van mij kerstliedjes gespeeld in een Woonzorgcentrum voor mensen met dementie. De bewoners zongen de kerstliedjes meteen mee en de kinderen vonden het zo leuk dat ze daar nog een keer willen spelen. Een nichtje van ons die daar werkt vertelde mij dat een mevrouw die daar woont vroeger dwarsfluit heeft gespeeld en het zo graag nog eens wil proberen.

Afgelopen week ben ik bij haar geweest. De mevrouw is 79 jaar en zit nog een beetje in het schemergebied vóór dementie, dus was goed benaderbaar. Toen ik daar kwam lag de fluit al klaar en het eerste wat ze zei was dat ze er geen geluid meer uit kreeg. Na kennis gemaakt te hebben probeerde ik zelf de fluit want wie weet lag het aan kleppen die niet helemaal sloten. Maar de fluit was prima in orde. Eerst maar eens blazen op de kop en er kwam gelijk een mooie toon. Ze was er zelf verrast van. Ook het overblazen kon ze nog. We gingen van alles uitproberen en het ging prima. Tussen het blazen door vroeg ze steeds weer wie dit toch had bedacht, ze vond het zo leuk. Na een kopje thee hebben we de fluit in elkaar gezet, ze pakte de fluit, zette haar vingers meteen goed neer en spelen maar. Lage tonen en later toch ook de hoge tonen geprobeerd, ze werd steeds blijer.

Ik had een boek meegenomen maar het noten lezen zat er niet meer in. Maar als je improviseren leuk vindt is dat ook niet nodig. Zelf melodietjes verzinnen ging haar goed af en het om en om spelen ook. Ze is van plan om de fluit vaker te pakken en zelf melodietjes te gaan verzinnen, dat is al genoeg. Met de belofte terug te komen als ze me nodig had, vertrok ik na een knuffel te hebben gehad. Een mooie ervaring en het blijkt toch weer dat wat je geleerd hebt toen je jong was voor een deel blijft hangen, ook als je dement wordt. En dat je er dan nog steeds plezier van kunt hebben.